Eleccions a França

FrexitAvui es celebren a França unes històriques eleccions a la presidència -primera volta- tant pel futur del país com del projecte imperialista de la Unió Europea, que es troba immersa en una greu crisi interna arran del Brexit i de les pròpies contradiccions que s’han anat generant en els últims anys. En aquest context, i per primera vegada a la Cinquena República Francesa, hi ha un combat força imprevisible per les presidencials amb quatre protagonistes (Fillon, Le Pen, Macron, Melenchon) que aspiren no només a continuar a la segona volta, si no també a guanyar la presidència de l’estat.

És el cas de la candidata d’extrema dreta del Front Nacional Marine Le Pen, que juntament amb Macron s’han disputat el lideratge en les enquestes. A diferència del seu pare, Jean-Marie Le Pen, que va arribar a la segona volta al 2002 però va se derrotat per golejada per Jaques Chirac amb un 82%, realment podria aconseguir arribar a l’Elisi i modificar enormement el futur de França i la Unió Europea.

Així doncs, molts comunistes i revolucionaris es pregunten des de fora del país què fer davant aquest complex escenari electoral, a qui donar suport i què podem esperar dels resultats. Per resoldre aquests dubtes, o com a mínim, donar més perspectiva i elements d’anàlisi, donarem veu als companys del Pôle de Renaissance Communiste en France, amb la seva resolucióA 10 dies de les presidencials, el PRCF crida als comunistes, sindicalistes i militants progressistes a la mobilització“.

En el sentit d’aquest títol, criden a votar al candidat d’esquerres Melenchon, des d’una postura que es resumeix com “ni suport sense crítica constructiva, ni crítica sense suport dinàmic“, apostant per desenvolupar un Front antifeixista, patriòtic, popular i ecològic que treballi per un Frexit progressista. Consideren que “el combat per construir aquest front és inseparable de la lluita per un partit d’avantguarda de la classe treballadora, en una paraula, per un Partit Comunista“.

Així, els elements -molt resumits- que creuen importants per donar suport a Melenchon són:

  • Votar JLM és votar contra la marxa cap a la guerra mundial, per la sortida unilateral de l’OTAN, contra els atacs dels EUA a Síria.
  • Votar JLM és castigar les maniobres de la gran burgesia que han buscat una pinça entre el feixisme i la xenofòbia, i el thatxerisme europeu
  • Votar JLM és l’oportunitat d’obrir dins l’esquerra un espai de protesta generalitzada a la UE. Per la suspensió dels tractats i un Frexit progressista.
  • Votar per LO o NPA és ajudar en canvi a Fillon o Macron a arribar a la segona volta, des d’unes perspectives ideològiques equivocades i que no s’oposen frontalment a la Unió Europea.

En canvi, altres organitzacions comunistes com el Parti Communiste Révolutionnaire de France (PCRF), o el Parti Communiste des Ouvriers de France (PCOF), criden a l’abstenció -podeu llegir les resolucions aqui (PCRF) i aqui (PCOF)- considerant que no hi ha cap altra sortida que la solució revolucionaria, i assenyalant a Melenchon com un candidat reformista que repeteix l’esquema de Syriza, que va acabar traint al poble grec.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s