8M: El dia de la dona

El dia de la dona (A. Kollontai, 1913)

Què és el Dia de la Dona? És realment necessari? ¿No és una concessió a les dones de classe burgesa, a les feministes i sufragistes? ¿No és nociu per a la unitat del moviment obrer? […]

Només aquells que no comprenen la diferència radical entre el moviment de dones socialistes i les sufragistes burgeses poden pensar-ho.

Quin és l’objectiu de les feministes? Aconseguir els mateixos avantatges, el mateix poder, els mateixos drets dins de la societat capitalista que posseeixen ara els seus marits, pares i germans. Quin és l’objectiu de les treballadores? Abolir tots els privilegis que es deriven del naixement o de la riquesa. A la dona obrera li és indiferent si el seu patró és home o dona. Juntament amb tota la seva classe, pot alleujar la seva posició com a treballadora.

Les feministes demanen la igualtat de drets sempre i en qualsevol lloc. Les dones treballadores responen: reivindiquem drets per a tots els ciutadans, homes i dones, però no estem disposades a oblidar que nosaltres no només som dones i treballadores, sinó que també som mares! I com a mares, com a dones que tindrem fills en el futur, demandar una cura especial per a nosaltres i els nostres fills, una protecció especial de l’estat i de la societat.

Les feministes estan lluitant per aconseguir drets polítics: també aquí els nostres camins se separen:

Per a les dones burgeses, els drets polítics són simplement un mitjà per moure més còmodament i segura en un món basat en l’explotació dels treballadors. Per a les dones treballadores, els drets polítics són un pas en el camí empedrat i difícil que duu al socialisme.

Els camins seguits per les dones treballadores i les sufragistes burgeses s’han separat fa temps. Hi ha una diferència massa gran entre els seus objectius. Hi ha també una gran contradicció entre els interessos de les dones treballadores i les dames propietàries, entre la serventa i la seva senyora … No hi ha ni pot haver-hi punts de contacte, conciliació o convergència entre elles. (…)

Cada forma de treball especial i concreta entre les dones de la classe obrera és simplement un mitjà per elevar la consciència de les treballadores i apropar-les a les files d’aquells que estan lluitant per un futur millor … El Dia de la Dona i el lent, meticulós treball dut a terme per elevar l’autoconsciència de la dona treballadora estan servint a la causa, no de la divisió, sinó de la unió de la classe treballadora.

Que un sentiment joiós de servir la causa comuna de la classe treballadora i de lluitar simultàniament per la seva pròpia emancipació femenina inspiri a les treballadores a unir-se a la celebració del Dia de la Dona.

Font: Pravda, Nº. 40

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s