El febrer de 1949 van ser assassinats els 4 patriotes catalans

El febrer de 1949 van ser assassinats ÀNGEL CARRERÓ, PERE VALVERDÚ, JOAQUIM PUIG-PIDEMUNT i NUMEN MESTRE.
A continuació reproduïm l’article que uns mesos abans havia publicat JOAN COMORERA, cridant al poble a mobilitzar-se per aturar el consell de Guerra que els va condemnar a mort.

CAL SALVAR LA VIDA DELS 80 PATRIOTES CATALANS

per Joan COMORERA
S’ANUNCIA per als primers dies de setembre el Consell de Guerra contra els 80 patriotes catalans. Pel fet d’ésser un Consell « sumarissim» els processats no tenen dret a nomenar defensors, no poden fer-se l’autodefensa en el curs de les sessions, no serà possible de desfer les monstruositats policials amuntegades en mesos i mesos d’afroses tortures. Les afirmacions i les «proves » policíaques seran els únics elements acceptats pels membres del Consell. Seran la base de l’acusació fiscal i a ells s’hauran d’atenir els «defensors » militars nomenats d’ofici únicament per a cobrir les aparences de cara a l’exterior.
Franco i els seus falangistes volen de totes passades l’assassinat « legal! » dels 80 patriotes catalans.
A Catalunya, arreu d’Espanya, la classe obrera, tots els patriotes, la massa popular que mai no s’ha considerat vençuda, que mai no ha renunciat a la República Democràtica, a les llibertats nacionals, a una vida de benestar i de llibertat, han copsat que el règim d’oprobi Franco-falangista, forcejant en les angoixes del que es troben condemnats, pretén allargar la seva vida torturant i assassinant els millors fills de la classe obrera i del poble. I s’ha mobilitzat a fons en defensa dels 80 patriotes catalans, carn de la seva carn, sang de la seva sang. De les fabriques, de les ciutats i pobles, de les organitzacions combatents s’han adreçat desenes i desenes de milers de resolucions a les autoritats de fet de Barcelona, als cònsols estrangers, exigint un procés civil amb defensa garantida i fent saber clarament que el dia de demà el poble demanarà comptes si no és aturada la mà dels botxins Franco-falangistes
El món sencer s’ha aixecat rapidament contra aquest monstruós procés. Milions d’obrers i de demòcrates, centenars i centenars d’organitzacions polítiques, sindicats i religioses, moltes figures rellevants de la ciència, de l’art i de l’Església, àdhuc alguns Governs i Parlaments i incomptables Ajuntaments s’han solidaritzat amb els 80 patriotes catalans i han exigit el canvi de jurisdicció, un procés civil amb plenes garanties de defensa.
Les autoritats de fet que deshonoren avui Catalunya amb llur presència i llurs actes han rebut desenes de milers de cartes amb centenars de milers de signatures d’arreu del món, posant-les davant la pròpia responsabilitat si el crim s’arribés a cometre.
Aquesta profunda mobilització mundial ha aturat durant uns mesos la mà dels botxins franco-falangistes. No hem aconseguit, però, encara obligar-los a renúncia a llur sinistre pla d’extermini sistemàtic dels patriotes. A l’aguait d’un afebliment de la solidaritat Interior i internacional envers els 80 patriotes, els assassins posen de nou en marxa l’aparell terrorista. I cal demostrar-los que s’equivoquen.
Sense pèrdua de dies i amb més energia que mai hem d’intensificar l’acció. Costarà el que costarà [però] hem d’aturar la mà dels botxins, hem de salvar la vida dels 80 patriotes.
El perill és molt greu i la nostra activitat ha de correspondre a la imminència del crim.
A l’exterior cal que multipliquem el treball i les iniciatives, que a l’O.N.U., que als Governs arribi més forta que mai, més decidida i més voluminosa, la veu de tots els demòcrates demanant la seva intervenció immediata. Cal que les autoritats de fet de Barcelona sàpiguen encara mes que davant la consciència dels pobles ells són responsables de la vida d’aquests patriotes i n’hauran de respondre un dia no llunyà.
A Catalunya i arreu d’Espanya és sobretot, però, on la protesta popular ha de tenir i tindrà un ressò profund prop dels botxins franco-falangistes i d’aquells que, per covardia i complicitat, deixen fer. La classe obrera de Catalunya ha estat sempre sensible a la solidaritat amb els combatents caiguts en mans de l’enemic. Ha escrit pàgines glorioses en defensa dels empresonats, dels condemnats i ha salvat la vida i ha arrencat de les presons els millors dels seus fills en jornades també de repressió i de dictadura. Avui, fidel a la seva tradició històrica, la classe obrera de Catalunya ha de posar-se a l’avantguarda de tots els patriotes i amb el seu exemple ha d’aixecar tot el poble en defensa dels patriotes en perill de mort.
Les vagues de solidaritat, les enèrgiques resolucions de protesta, les manifestacions en els pobles, barriades, llocs de treball i de tot altre ordre, les visites col·lectives a les autoritats de fet per fer-los saber què pensa el poble del règim terrorista i quina és la seva voluntat increbantable de salvar la vida dels seus empresonats, la participació unida de tots els partits í organitzacions en aquesta veritable mobilització nacional aconseguiran aturar la mà dels botxins.
Passem a l’acció. Siguem dignes dels 80 patriotes que han suportat les tortures i fan front a l’imminent perill del Consell de Guerra amb suprema dignitat! Siquem com ells, fidels a la causa sagrada de la República i de les nostres llibertats nacionals. Siguem com ells, abnegats i heroics en la lluita per l’anihilament del règim terrorista Franco-falangista i per la victòria decisiva dels pobles hispànics.
Amb serena energia, endavant, catalans!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s